Valitse sivu

  sukuhistoriaa

Pari vuotta sitten kävin ”pikakurssin sukututkimukseen”, kun Snellman-korkeakoulu järjesti kolmen illan luentopaketin siitä, miten/mistä  aloittaa sukututkimusta tekemään. Kun neljästä isovanhemmasta kolme oli kuollut jo ennen syntymääni, alkoi kiinnostaa etsiä tietoja myös heistä, läheisistäkin sukulaisista, joita ei ole koskaan päässyt tapaamaan ja laajentaa tutkimusta heidän lähipiiriin. Niinpä yritän nyt etsiä heistä ja heidän esi-isistään muutakin tietoa kuin vain synnyin- ja kuolinpäivät. Kirkonkirjoista löytyy myös kuolinsyitä ja pitäjänkirjoista muutakin tietoa, kun vain osaa etsiä ja oppia eri kirkonmiesten omanlaistaan kaunokirjoitustekstiä tulkitsemaan.

Yhtenä innostajana sukututkimukseen oli MyHeritagen geenitestin tulokset. Sen mukaan geeneistäni on 100% Suomesta. Sen sijaan miehestä löytyi 1% inuiittia, joka voi olla peräisin myös Saamesta. Aika jännää…. Valitettavasti molempien vanhempieni suvut (Laakkoset, Hakuliset, Monoset, Holopaiset…) ovat lähtöisin parista naapurikunnasta; Rääkkylästä ja Pyhäselästä. Jokunen vaimo oli haettu Kiteeltä ja Tohmajärveltä. Ei oltu siihen aikaan paljon liikuttu omaa pitäjää kauemmaksi. Valitettavasti.

Onneksi löytyy vielä muutama suvun vanhempi, joka voi jotain tarinoita kertoa suvun historiasta ja sen värikkäistäkin henkilöistä. Alkaa olla melkein niitä viimeisiä hetkiä heiltä kysellä ja historiaa muistiin kirjoittaa meitä nuorempia sukupolvia varten.

 

 

 

synttäreitä…

Miten tuntuu, että edellisistä synttäreistä ei voi olla aikaa vuottakaan. Nyt tuntuu vuosia tulevan lisää ihan liian nopeasti. Onneksi niitä ei tarvitse sen kummemmin juhlia. Jos nyt sen verran terveinä pysyttäisiin, että nyt helmikuussa voitaisiin isän kanssa yhteisiä synttäreitä kahvitella. Meidän syntymäpäivillä kun on väliä vain kaksi päivää.

 

  luomua

Uudet lapaset valmistuvat. Nyt on lankana 100% villalanka. Ja ihan luomua sellaista Skotlannista ja Virosta.
Tämäkin kuviomalli on kaukaa historiasta, jo 1900-luvun alusta.